Followers

Friday, 20 July 2012

Tips Soalan Temuduga SPA


Seperti yang aku nyatakan di post sebelum2 nie, aku mau bagi tips tentang soalan yang bakal di tanya bila hadiri temuduga SPA..

Soalan :
1. Ceritakan latar belakang diri anda.

2. Hafal nama Yang Di-pertuan Agong , Perdana Menteri & timbalannya.

3. Hafal nama menteri & timbalannya dan carta organisasi (cth:Ketua Pengarah, Setiausaha dll) dari kementerian (mengikut jawatan yang dipohon).

4. Apa visi, misi dan fungsi kementerian.

5. Nyatakan tugas mengikut jawatan yang dipohon.

6. Apakah kempen-kempen atau aktiviti yang dianjur oleh kementerian.

7. Kenapa anda berminat bekerja dengan kementerian ini.

8. Apa kelebihan diri anda.

9. Hafal alamat laman web kementerian.

10. Apa persiapan yang dilakukan sebelum menghadiri temuduga.

Ini lah 10 soalan yang aku di tanya sebenarnya semasa aku hadiri kedua-dua temuduga SPA.
Apa pun, kamu jangan lah nervous gila dan jangan tunjuk kelemahan diri kamu.
Pastikan kalau kamu mau cerita biar yang ada kaitan juga dengan jawatan or kementerian tu.
Bulan Ogos nie baru ada keluar keputusan sama ada diterima kerja atau tidak.
Mudah-mudahan lah aku dapat sebab aku sangat memerlukan pekerjaan sekarang.
Okey lah, sekian.

14 comments:

Anonymous said...

hiya and welcome tiqachan.blogspot.com admin found your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://bestwebtrafficservice.com they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic Take care. Mike

Anonymous said...

sy akan pi interview 7hb t,,
adakah mgkin soalan yg same ditanya t??/
jwtn penolong jurutera

TiQa cHaN said...

Ya.. dah 2 kali intebiu aku pegi d tanya gini jg.. Tapi yg baru2 nie ada lagi pegi, d tanya tentang gagasan 1 malaysia...

Anonymous said...

Salam.

Kalau periksa bertulis gimana?

tengkiu

TiQa cHaN said...

kalau yg bertulis xpasti pla sbb xpna ada pgalaman.. huhu.. Sorry..

Anonymous said...

salam.awak mintak jawatan grade ape?sy ade interview w41.cume nak tanye...soalan di tanye dlm bahase melayu or inglish?

TiQa cHaN said...

wasalam. jwtn gred N17, KP17 & S17..
sy ka intrview dlm bhsa melayu ja. :)

harry dell said...

salam...
awk interview utk jawatan pe tu???
saya ade interview utk jwatan pnolong pgawai it f29..
agak2 soalan nya sama x????

harry dell said...

1 lg...
bg klu utk prkenalkn diri n critakan latar blakang tu bole...
xpandai nak perkenal kn dri la...

TiQa cHaN said...

wasalam..
sy kna intebiu jwtn pmbantu penerangan, pmbantu pndaftaran ngan pmbantu tadbir(p/o)..
sy xpasti sama or tak tapi rata2 ini yg d tanya..

kalau perkenalkn diri bgtaw nama, umur, asal dr mana, ank ke brpa dr bradik, gtaw nama ibu bapa n pkerjaan dorg trus tahap pndidikan..

harap dapat membantu & goodluck ya.. :)

Anonymous said...

agak2 interview tuk pen. peg. trafik udara A29 sama tak mcm awk senaraikan di atas tu?interview sy 16hb Jan 13 ni.
TQqqqq...

Nur Raihan said...

hiii.. sy ada intrvw ari khamis ni 2/5/13 di SPA Putrajy. masa intervw ari2 resume awk dlm bm or bi..? awk sblm ni intrbw d mana? tq

TiQa cHaN said...

hii jg nur raihan.. emm hr tu resume sy dlm bm ja.. sbb intebiu pun dlm bm..
kalau jwtn pmbantu tadbir(kwangan) baru lah intebiu dlm bi..
sy intebiu kat sbh ja hr tu..
alhamdulillah ada rezki keja dgn gov skg, sy dpt posting d putrajya nie.. hehe.
Goodluck ya! :D

Anonymous said...

hai awak..tahniah dapat jawatan tu..anywy..awak tulis kita kena tau serba sdikit ttg kemntrian..tpi mcm mane kita nk tau kita interview untuk kemetrian mane..sbb bkn ke scara random dia interbiu n after dapat baru masuk kementerian yg ditetapkan..boleh bagi tips..hehe